Peste 100 de nave au evitat tranzitarea Mării Roșii din cauza atacurilor militanților huthi /Operațiunile militare riscă să perturbe traficul

Peste 100 de nave au evitat tranzitarea Mării Roșii din cauza atacurilor militanților huthi /Operațiunile militare riscă să perturbe traficul
Publicat: 20/12/2023, 16:53

Peste 100 de nave portcontainer au optat pentru traseul maritim care ocolește Africa, ceea ce generează întârzieri și costuri suplimentare, pentru a evita riscurile atacurilor comise de militanții huthi în Marea Roșie.

Conform datelor centralizate de grupul Kuehne+Nagel, 103 nave care transportă containere au renunțat la circulația prin Marea Roșie, optând pentru ruta care ocolește Africa. În plus, multe companii încep să ia în considerare posibilitatea de a face transporturi pe calea ferată sau cu avioane în locul rutei care traversează Marea Roșie, care constituie 12% din transporturile maritime globale.

În contextul atacurilor asupra navelor comerciale comise de insurgenții huthi din Yemen, Statele Unite au anunțat crearea unei forțe internaționale de reacție pentru protejarea culoarelor maritime. Potrivit agenției Bloomberg, Statele Unite încearcă să ajungă la o poziție comună a comunității internaționale, iar una dintre opțiuni ar fi lansarea de bombardamente asupra Yemenului, deși, deocamdată, este preferată abordarea diplomatică. Însă, în acest context, companiile de transport maritim se așteaptă la perturbarea transporturilor maritime mai multe săptămâni.

Polițele de asigurare cresc pentru navele care tranzitează Marea Roșie, la fel și tarifele de transport și prețul petrolului, acestea generând noi preocupări privind inflația, exact în momentul în care băncile centrale păreau să o stabilizeze.

”Ambele opțiuni – majorarea polițelor de asigurare și ocolirea Africii – vor avea efecte asupra prețurilor mărfurilor”, afirmă Toby Vallance, membru al Comitetului Executiv al Forumului Avocaților din domeniul Asigurărilor, o organizație cu sediul la Londra.

Mai multe state, printre care Arabia Saudită, se tem că atacurile aeriene asupra Yemenului îi vor provoca pe militanții huthi, care ar putea deveni mai agresivi, în contextul deținerii unui arsenal balistic imens.

Companiile de transporturi maritime se tem că unele dintre soluții, spre exemplu, circulația navelor în convoaie, vor aglomera rutele, astfel că vor apărea întârzieri în livrări.

”Comerțul va încetini, întrucât va trebui să așteptăm pentru trecerea unui convoi maritim”, a declarat Alexander Saverys, directorul companiei Euronav NV, care a suspendat circulația prin Marea Roșie până la intensificarea măsurilor de securitate.

Numeroase alte companii de transport – Mediterranean Shipping Company, CMA CGM, Hapag-Lloyd, BP și A.P Moller-Maersk — au suspendat circulația navelor prin Marea Roșie în contextul atacurilor cu rachete și drone lansate de insurgenții huthi din Yemen ca ripostă la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza.

Militanții huthi din Yemen au amenințat că vor continua atacurile, în pofida operațiunilor internaționale coordonate de Statele Unite. ”Coaliția formată de SUA are rolul de a proteja Israelul și de a militariza zonele maritime fără nicio justificare, dar nu va opri Yemenul să continue operațiunile legitime pentru susținerea Fâșiei Gaza. Atacurile noastre nu sunt o demonstrație de forță și nu au rolul de a provoca pe nimeni. Oricine vrea extinderea conflictului trebuie să suporte consecințele acțiunilor sale”, a declarat marți Mohammed Abdel-Salam, un reprezentant al Mișcării islamiste Huthi din Yemen.

Foto: Profimedia

Citește și:

Acord de principiu în Uniunea Europeană privind reformarea sistemului comunitar de azil

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Înfiorător: cum arată Emily Burghelea după ce a fost RASĂ în cap. Abia dacă o...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Schimbare istorică în România. Se emite pentru maxim 2 ani
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Dieta mediteraneană era folosită de oameni și acum 4.000 de ani
×